Saturday, January 7, 2017

PETANQUE PERMAINAN PALING SANTAI, SERONOK & SENANG DIFAHAMI DALAM DUNIA

Cara bermain Petanque (Pay-Tonk) Boules (Boolz)


Tempat untuk Main
Petanque juga dikenali sebagai Boules dan dimainkan di luar rumah di mana-mana permukaan munasabah sama ada: halaman anda, taman, padang, tempat letak kereta yang batu, laluan berjalan, dan lain-lain permukaan keras. Namun permukaan seperti konkrit atau asfalt atau sangat lembut seperti pantai pasir halus atau rumput panjang tidak digalakkan. Permukaan yang ideal adalah keras dibungkus bumi dengan pasir kasar atau kacang batu kira-kira 1/8 "- ¼" dalam meliputi permukaan. Cari tempat yang terbuka dan agak rata. Jika terdapat bongol dan beberapa rongga itulah halangan dan juga boleh menambah lebih banyak cabaran kepada permainan.

Pilihan Organisasi Pasukan
Bahagikan kepada dua pasukan. Anda boleh bermain Singles dengan seorang pemain pada setiap sisi, Doubles dengan dua pemain pada setiap sisi, atau Triples dengan tiga pemain pada setiap sisi. Untuk bersantai bermain dengan cara yang baik untuk memilih pasukan adalah untuk satu orang untuk mengambil boule dari setiap pemain dan membuang mereka keluar semua pada masa yang sama. Pemilik boules yang terletak paling dekat dengan pelontar membentuk dalam pasukan utama.

Pilihan Boules
Kedua-dua pasukan pilih boules mereka. boules setiap pasukan harus mempunyai Corak Groove yang membezakan mereka daripada boules sisi lain, seperti cara itu, mereka akan mudah untuk mengenal pasti apabila mengira mata. Apabila bermain Singles atau Doubles, setiap pemain menggunakan tiga boules dan untuk Triples setiap pemain menggunakan dua.

Tentukan Siapa Memulakan Permainan
Melambungkan duit syiling untuk melihat pihak mana yang pergi pertama.

Pihak yang baling Jack
Pasukan yang menang lambungan syiling memilih lokasi permulaan dan kemudian memilih salah seorang pemain mereka untuk membaling bola jack. lokasi permulaan ditandakan dengan bulatan yang 14 hingga 20 inci diameter dan sekurang-kurangnya 1 meter dari sebarang halangan. bulatan boleh dilukis dengan kapur, terukir dalam kotoran dengan kayu, atau dibuat dari sekeping tali, gelung yang standard atau apa sahaja yang berfungsi. Apabila bulatan dilukis, pemain kemudian berdiri dengan kedua-dua kaki di dalam bulatan dan melemparkan jack. jack boleh dilemparkan ke segala arah tetapi mesti mendarat dalam jarak 6 hingga 10 meter dari bulatan permulaan dan 1 meter dari sebarang halangan.

Membaling Boules
Semua boules hendaklah dibaling dari dalam bulatan permulaan dan dengan kedua-dua kaki di atas tanah. Pemain ini akan cuba untuk membaling boule sedekat mungkin dengan jack, dan boleh juga untuk memukul jack. Pemain perlu kekal di dalam bulatan sehingga boule telah mendarat. Seorang pemain dari pasukan lawan kemudiannya akan masuk ke dalam bulatan dan cuba untuk mendaratkan boule beliau lebih dekat dengan jack, beliau juga boleh mengetuk boules lawannya agar jauh dari jack atau keluar dari gelanggang. Boule yang paling dekat dengan jack adalah pendahulu atau dikatakan "memegang titik." Pasukan lain mesti terus melontar boule sehingga mereka mengatasi pihak lawan atau kehabisan boule. Jika pihak lawan berjaya mengatasi, pasukan yang diatasi tadi kemudian cuba pula untuk mengatasi kembali lawannya, sehinggalah semua boules habis dibaling.

Memenangi pusingan
Apabila semua boules telah dibaling, mata akan dikira. Pasukan yang mempunyai boule yang paling dekat dengan jack menang pusingan. Selain itu, mereka juga menerima mata untuk setiap boule yang lebih dekat dengan jack berbanding lawan mereka. Hanya satu pasukan sahaja yang akan mendapat mata, sementara pasukan yang satu lagi tiada mata untuk satu-satu END.

Bermula pusingan baru
Sebaik sahaja mata yang dikira, pusingan seterusnya bermula dengan pemenang pusingan sebelumnya melukis bulatan permulaan yang baru. Bulatan bermula akan dilukis sekitar kedudukan akhir jack pada pusingan sebelum ini. Pasukan yang menang kemudiannya memilih pemain untuk melambungkan jack dari bulatan permulaan baru tersebut dan seterusnya membaling boule pertama.

Memenangi Permainan
Pasukan pertama yang mendapat sebanyak 13 mata akan menang permainan. Tidak ada had jumlah END yang ditentukan. Namun ada penganjur yang menetapkan masa untuk berakhir satu-satu END.


Rujukan: http://www.playaboule.com/simple_petanque_rules.aspx

1 comment:

  1. Nak tanya, mcm mana klau bola kita sama dengan bola pihak lawan? Kebiasaannya penganjur akan sediakan x bola bagi pemain? Maaf kalau soalan terlalu pelik, saya baru ingin menceburi permainan ni.

    ReplyDelete